Hantverkstraditionen förs vidare till nästa generation: ”Ett riktigt roligt hantverk”

Hantverkstraditionen förs vidare till nästa generation: ”Ett riktigt roligt hantverk”

17/06/2021

Högt uppe på Nordens många skiffertak har hantverkstraditionen förts från generation till generation i mer än 200 år. Kunskapen lever vidare. Nu satsar Takskifferspecialisten även på en intern skifferskola – som också blir Sveriges första.

– Vi vill ge framtidens skifferläggare en så bra grund som möjligt, säger Fredrik Berglund, som håller i utbildningen hos Takskifferspecialisten.

 

Emil Hagström från Filipstad är en av Takskifferspecialistens nya lärlingar.

 

I våras anställdes två nya lärlingar till företaget. Tillsammans utgör lärlingarna den första generationen som börjar sin anställning med en markbunden skifferskola istället för direkt på taken.

– Det har varit bra! Vi har fått lära oss allt från hur man hugger och spikar skiffern till hur man mäter upp och pappar taket, berättar 20-åriga Emil från Filipstad.

 

20-åriga Emil visar vad han har fått göra under skifferskolan.

 

Emil som är utbildad snickare är händigt lagd men skiffer har han aldrig arbetat med förut.

– I början var det lite av en utmaning. Olika stenar är olika hårda att hugga. Men så länge man är intresserad får man ett hum om det ganska fort.

Efter den två veckor långa utbildningen har Emil varit ute på flera riktiga projekt för att få testa sina nya kunskaper. Bland annat har han varit på Strandvägen i Stockholm och söder om Östersund på Revsund kyrka, där han både demonterat och spikat skiffer.

 

Ett tak i miniatyr byggdes där lärlingarna fick öva praktiskt på att lägga skiffertak.

 

– I Stockholm hade vi några riktigt fina dagar med utsikt mot vattnet, och i Revsund jobbade vi långvecka eftersom resan är så lång. Efter Revsund var jag lite mör i kroppen på lördag kväll, men kul var det! Det känns som att jag har hittat helt rätt, säger Emil och fortsätter:

– Alla har varit grymma och verkligen tagit sig tid att visa en allt. Man kommer liksom in i det mer och mer, även om det kommer att ta några år att nå samma nivå som de som har jobbat länge. Det är bara att samla erfarenhet. Det är i varje fall ett riktigt roligt hantverk och det finns en yrkesstolthet som jag verkligen tycker om.

 

Ett sätt att ge nyanställda den bästa starten

 

Ansvarig för utbildningen har Fredrik Berglund varit, som också är lageransvarig och sakkunnig inom taksäkerhet på Takskifferspecialisten.

– Det är lite kul eftersom jag är utbildad lärare i grunden men aldrig har arbetat som lärare, så nu får jag nytta av det och pedagogiken.

 

Takskifferspecialistens Fredrik Berglund är även utbildad lärare i grunden.

 

Genom utbildningen kan nyanställda skolas i såväl det praktiska hantverket som allt det teoretiska bakom arbetet. Teorin innefattar allt från byggnormer till taksäkerhet och skötsel av verktyg.

– Vi vill ge framtidens skifferläggare en så bra grund som möjligt och försöker därför låta dem prova så mycket som möjligt. När jag började som skifferläggare fick man följa med ut på projekt direkt och lära sig allt på plats. Jag tror att det här är jättebra för alla.

Förutom att underlätta för nyanställda kommer skifferskolan även att göra det enklare för kollegorna ute på projekten. Fredrik är nöjd med hur den första omgången av skifferskolan har gått.

– Vi kommer självklart att göra en utvärdering och se om vi kan förbättra utbildningsmaterialet på något sätt, men det är ett väldigt bra första steg. Jag tycker att våra lärlingar har skött sig exemplariskt. De har varit jätteduktiga!

 

Fler nyheter

14/12/2022

Mo kyrka får äntligen ett tak med bara Dalslandskiffer: ”Vi hade tur som en tokig”

Träkyrkan i Åmål har anor från medeltiden och fick sitt nuvarande utseende för 140 år sedan. M...

25/04/2022

Nygammal Glavaskiffer kröner Säffle stadshus: ”Själva smycket i Säffle”

En novemberlördag år 1954 dricker svenskarna sitt morgonkaffe och bläddrar i sin papperstidning. ...

25/04/2022

Västra Bodarna förtrollas med ny unik husdröm: ”Vill jobba med material som känns bra i hjärtat”

Skolarkitekten låter drömmarna flyga fritt. För det gör husdrömmarna i Västra Bodarna utanför...

25/04/2022

Cederträ samspelar med skiffer på Björkdungens fasad: ”Inte bara snyggt, ett väldigt bra material också”

Redan i projektstadiet var intresset stort för de planerade hyreslägenheterna. Jens Hagelberg på ...

aaa-logo

Se vår senaste broschyr