Skiffertak

Ända sedan 1700-talet har skiffer används för att täcka tak. Till en början förekom skiffer mestadels på kyrkor och andra herrgårdsbyggnader. Nu för tiden kan man dock se det som ett vanligt bruksmaterial på både tak och fasader. Under miljontals år har jordskorpan format och bearbetat bergarter till perfektion. Den långa processen har gjort att skiffer kan stå emot väder, vind och skiftande temperaturer. Med sin unika struktur och många valmöjligheter vad gäller form och färg är takskiffer ett ultimat material för att addera exklusivitet till en byggnad.

Det som kännetecknar takskiffer är den robusta och oregelbundna kanten på plattorna. Att inte slipa kanterna till perfektion tillför ett naturligt intryck och huset får en egen karaktär. Ingen takskifferplatta är den andra lik, alltså kan det variera en hel del mellan tjockleken. När vi lägger ett tak tar vi såklart hänsyn till detta. För att det inte ska bli glipor i skiffertaket lägger vi plattor med ungefär samma tjocklek mot varandra.

Oavsett om det är dags för renovering eller nyläggning av ett skiffertak så hjälper vi på Takskifferspecialisten till! Hos oss hittar kunden flera olika varianter av takskiffer. Önskas något annat än de vi erbjuder gör vi såklart allt vi kan för att tillmötesgå kundens behov.

En del tror att ett skiffertak skulle bli alldeles för kostsamt att lägga eller lägga om. Vi på Takskifferspecialisten har haft flera kunder som kan motbevisa det. Behövs ett skiffertak läggas om kan vi allt som oftast återanvända nära 90 procent av den befintliga skiffern. Detta är såklart både ekonomiskt och miljövänligt. För att inte tala om den 100-åriga materialgarantin vi har på en del av vår skiffer. Med dagens miljötänk vill vi slå ett slag för skiffertak som av alla takmaterial har lägst Co2-utsläpp. Skiffer är ett rent naturmaterial, fritt från all kemisk ytbehandling. Det i sig är ett riktigt starkt argument till att behålla sitt befintliga eller lägga ett nytt skiffertak.

Det vanligaste uppdraget för oss på Takskifferspecialisten är att lägga om ett befintligt tak som lades för cirka hundra år sedan. Då är huvudanledningen att en del plattor lossnat till följd av att spiken rostat eller underlagspappen förlorat sin kapacitet. Skifferplattorna tas bort genom att spikarna lossas och plattorna staplas försiktigt för att kunna återanvändas. När alla plattorna demonterats förstärks taket med ny råspont eller plywood ovanpå befintlig panel. Detta görs vid behov för att taket ska bli extra starkt. När taket är lagt behövs det bara tvättas av innan det ser ut som nytt igen. Eftersom takskiffer är ett starkt naturmaterial är det nästan helt underhållsfritt och behöver, så länge det är tätt, endast tvättas av.

Takskifferspecialisten grundades 1987. Efter att Grythyttans Skifferverk beslutade att lägga ner entreprenadarbetena tog Georg Pettersson och hans bror saken i egna händer och startade företaget. Vi har en lång tradition och erfarenhet av ett gediget hantverk och strävar alltid efter den bästa kvalitén. Har du några frågor angående skiffertak, tveka inte att kontakta oss. Vi bistår gärna med kunskap och konsultation.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår