21/08/2024
Omläggning av skiffertak
En omläggning av ett skiffertak görs exempelvis när underlagspappen behöver bytas eller om spikarna har börjat rosta. I regel har det då gått mer än 100 år sedan taket först lades. För att bedöma om ett skiffertak behöver läggas om genomför vi oftast en grundlig takbesiktning först.
Så fungerar en omläggning
När en omläggning ska genomföras är det viktigt att vara både försiktig och noggrann. Det första steget är nämligen att plocka ner den befintliga takskiffern. Om det görs ordentligt kan vi ofta återanvända hela 90 % av den gamla skiffern, eftersom det sällan är skifferplattorna i sig som behöver bytas ut. Snarare handlar det om att infästningen har gjort sitt eller att underlagspappen är gammal. Skifferplattorna demonteras genom att vi helt enkelt lossar spikarna och tar ner varje platta.
När takskiffern är demonterad vidtar vi de åtgärder som krävs. Här skiljer det sig från fall till fall. Ibland kan det helt enkelt röra sig om att underlagspappen behöver bytas eller att taket behöver förstärkas innan takskiffern monteras. De cirka 10 % som inte går att rädda ersätts med kompletterande takskiffer av samma sort. Ofta från vårt eget lager av begagnad skiffer. Om du är nyfiken på hur vi lägger ett skiffertak mer exakt kan du läsa om det här, i artikeln Hur lägger man skiffertak.
Behöver ditt skiffertak en omläggning?
Om du vill ta reda på om ditt skiffertak behöver en omläggning kan du boka en takbesiktning. När vi genomför en takbesiktning tittar vi bland annat på vad som har utförts sedan taket lades och i vilket skick såväl skiffern som underlaget är. Vi kontrollerar även att det finns taksäkerhet enligt BBR och att den är rätt monterad.
Efter en besiktning får du en sammanfattad skaderapport samt förslag på en åtgärdsplan. Beroende på takets skick kan det i vissa fall räcka med mindre reparationer, medan det i andra fall krävs en regelrätt omläggning av skiffertaket.