Unik tegelvilla på Lidingö behåller sin karaktär: ”Snälla hjälp!”

Unik tegelvilla på Lidingö behåller sin karaktär: ”Snälla hjälp!”

22/04/2024

Den tegelgula villan på Lidingö byggdes år 1947. Direkt fick den uppmärksamhet för sin vackra arkitektur och omskrevs i tidskrifter som både Tegel och Vi i villa. Med skiffer som vilat på taket ända sedan dess, var det nu dags för en omläggning.

 

– Det var egentligen inget fel på skiffern i sig, felet var på konstruktionen under som har vägt lite för lätt genom åren, berättar Peter Borsos som bott i villan sedan 2009.

 

Villans skiffertak återspeglar sig redan i promenaden upp till dörren, med skifferdetaljer både i gången och på uteplatser. Så här har det sett ut sedan villan byggdes för över 75 år sedan och så vill Peter behålla det.

 

– För det första är skiffer väldigt snyggt, väldigt hållbart och extremt beständigt. Det ger också en viss känsla eftersom huset är designat så och ska se ut så som det är byggt 1947. Vi ville liksom inte förändra det.

 

”Snälla hjälp!”

 

Peter berättar att han kontaktade ett stort antal takläggare när han upptäckte att taket började bågna för drygt fem år sedan nu. Men att det var svårt att hitta en takläggare som kunde hantverket att lägga skiffer.

 

– Flera takläggare svarade och sa att de kan sälja skiffern och lägga ett nytt tak, men att de inte kunde lägga dit skiffern igen. Jag blev ganska uppgiven till slut så när jag väl hittade Takskifferspecialisten var min ämnesrad på mejlet ”Snälla hjälp!”. De trodde nästan att det var ett Nigeriabrev har de sagt, men det var så jag kände, skrattar Peter.

 

 

90 % av skiffern läggs tillbaka

 

Första gången Takskifferspecialisten var på plats vid den gula tegelvillan på Lidingö var år 2018. Då åtgärdades den mest akuta taksidan. Skiffern plockades ner, takkonstruktionen stärktes och 90 % av den befintliga skiffern kunde läggas tillbaka. Resterande 10 % hämtades från Takskifferspecialistens egna lager i Grythyttan.

 

Förra våren gjordes proceduren om, men nu på villans andra taksida.

 

– Den ena sidan var mer akut, den andra sidan tog vi mer när vi kände för det. Det har varit jättesmidigt. Vid båda tillfällena har det gått på ett par–tre veckor och vi har bott i huset när de jobbat. De är väldigt serviceminded och man märker inte så mycket av det faktiskt.

 

Med det nygamla skiffertaket på plats dröjer det minst lika många år tills det är dags för omläggning nästa gång, förmodligen ännu längre. Den tegelgula villan behåller sin unika karaktär och forna glans.

 

När Peter får frågan om det är något han vill tillägga svarar han så här:

 

– Att vi är väldigt nöjda med allt! De är enkla, supertrevliga och hur bra som helst att ha att göra med. Skiffertaket är en jättehäftig detalj på huset och behöver man ett skiffertak behöver man också specialister, vilket är precis vad Takskifferspecialisten är.

Fler nyheter

skiffertak
24/11/2023

Grythytteskiffer pryder den Wadströmska Villan: ”Kul att veta att skiffertaket kommer hålla i över hundra år till”

Den Wadströmska Villan – ett anrikt hus på Södra Promenaden som berättar en historia om Norrk...

17/10/2023

Det kulturhistoriska Merkurhuset rustas upp

I över 100 år har Merkurhuset förgyllt Göteborgs stadsbild som det äldsta bevarade huset på Sk...

14/12/2022

Mo kyrka får äntligen ett tak med bara Dalslandskiffer: ”Vi hade tur som en tokig”

Träkyrkan i Åmål har anor från medeltiden och fick sitt nuvarande utseende för 140 år sedan. M...

25/04/2022

Nygammal Glavaskiffer kröner Säffle stadshus: ”Själva smycket i Säffle”

En novemberlördag år 1954 dricker svenskarna sitt morgonkaffe och bläddrar i sin papperstidning. ...

Se vår senaste broschyr