Kräver en skifferfasad underhåll?

Kräver en skifferfasad underhåll?

22/01/2024

Kräver en skifferfasad underhåll?

 

Om du söker en fasad som kräver minimalt med underhåll, då är en skifferfasad kanske det bästa du kan välja. En skifferfasad kräver i princip inget underhåll alls. Om 100 år är din skifferfasad fortfarande lika fin, det enda du behöver göra är att se över den då och då tvätta fasaden med rent vatten.

 

Underhåll din skifferfasad med högtryckstvätt

 

Till skillnad från en träpanel som behöver målas om med jämna mellanrum kräver skifferfasaden inget sådant underhåll. Skiffern är ett rent naturmaterial som helt utan kemisk behandling står emot både UV-strålning och alla väder.

Vi på Takskifferspecialisten erbjuder primärt fyra olika sorters fasadskiffer, varav två av dem kommer med hela 100 års materialgaranti. Skiffersorterna vi erbjuder för fasader är Ecoskiffer® Black, Ecoskiffer® Silver, Ecoskiffer® River och Ecoskiffer® Trend. Fyra varianter med olika utseenden men med liknande, hållbara egenskaper.

När du rengör din skifferfasad behöver du bara rent vatten och en högtryckstvätt. Det räcker. Det som du tar bort då är framför allt smuts och eventuell påväxt på skiffern, som exempelvis mossa. Beroende på hur din fastighet ser ut, och om det till exempel är ett höghus, kan du såklart behöva tillgång till en kranbil för att kunna tvätta högst upp på fasaden.

När du tvättar din skifferfasad med högtryckstvätt behöver du inte vara särskilt rädd för att det ska bli fuktigt. Risken för fukt i konstruktionen är nämligen betydligt lägre än hos andra fasadmaterial. Bakom din skifferfasad finns en luftspalt som ventilerar bort oönskad fukt innan det når bakomliggande ytterväggskonstruktion. En skifferfasad är ett utmärkt fuktskydd.

 

Vill du ha hjälp med underhåll av skifferfasaden?

 

Om du vill ha hjälp med underhållet av din skifferfasad kan vi på Takskifferspecialisten hjälpa dig. Vi har tillgång till kranbilar för att nå högt upp på skifferfasaden och kompetensen som krävs för att undersöka skifferns status närmre. Även om skiffern är ett väldigt starkt naturmaterial och ett av de mest hållbara materialen skadar det inte att se över skifferns skick ibland för att säkerställa att din skifferfasad är i toppskick.

Så svaret på den inledande frågan, kräver en skifferfasad underhåll? Nja. Nästan inte alls. Men tvätta gärna av skifferfasaden ibland med rent vatten och kontrollera att det inte har uppstått några skador på din skifferfasad som riskerar att bli större med tiden.

 

Kontakta oss

Fler blogginlägg

Vita blommor i förgrunden och i bakgrunden syns en röd stuga, med vita knutar och skiffertak. Är skiffer ett hållbart byggmaterial?
15/04/2024

Skiffer – ett hållbart byggmaterial?

Är skiffer ett hållbart byggmaterial? För att bygga hållbart krävs ett hållbart byggmaterial ...

Hur lägger man skiffertak? Bilden föreställer en skifferspecialist som gör nya spikhål i en skifferplatta med hjälp av en pikhammare.
21/03/2024

Hur lägger man skiffertak?

Hur lägger man skiffertak?   Att lägga ett skiffertak är ett hantverk ut i fingerspetsar...

Bilden föreställer ett tak med skiffer. Hur länge håller ett skiffertak med begagnad skiffer?
15/02/2024

Hur länge håller skiffertak med begagnad skiffer?

Hur länge håller skiffertak med begagnad skiffer? Ett skiffertak håller i ungefär 100 år, om a...

Bilden föreställer ett vackert skiffertak. Vad kostar skiffertak egentligen?
18/01/2024

Hur mycket kostar skiffertak?

Hur mycket ett skiffertak kostar?   Hur mycket ett skiffertak kostar beror på flera olika ...

Se vår senaste broschyr