Cederträ samspelar med skiffer på Björkdungens fasad: ”Inte bara snyggt, ett väldigt bra material också”

Cederträ samspelar med skiffer på Björkdungens fasad: ”Inte bara snyggt, ett väldigt bra material också”

25/04/2022

Redan i projektstadiet var intresset stort för de planerade hyreslägenheterna. Jens Hagelberg på SJB Bygg berättar om totalentreprenaden som med sin stomme i massivt trä, detaljer i cederträ och vackra skifferfasad tagits emot väl i Bengtsfors kommun.

 

Björkdungen i Bengtsfors kommun med cederträ och fasadskiffer.

 

Det första ceremoniella spadtaget togs efter midsommar 2020 och en sommar senare stod byggnaden klar, helt enligt tidsplan. Under pompa och ståt invigde bostadsgäster och stolta representanter Björkdungen i centrala Bengtsfors.

– Vi har fått väldigt bra respons både från de boende och från andra i kommunen. De tycker att det är en väldigt vacker byggnad, berättar Jens Hagelberg, entreprenadingenjör på SJB som varit totalentreprenör för byggnationen och är Takskifferspecialistens beställare.

 

På fasaden sitter Ecoskiffer® Trend med roströda toner.

 

Den nya, energisnåla byggnaden rymmer plats för såväl Folktandvården som för elva hyreslägenheter och har uppförts med en stomme av massivt trä. Det ger flera fördelar. Bland annat kräver stommen mindre energi vid tillverkningen, avfallet är obetydligt och koldioxidutsläppen låga. Till det har byggnaden fått en iögonfallande och hållbar fasad.

På fasaden samspelar inslag av cederträ med vacker och järnrik Ecoskiffer® Trend där varje skifferplatta är unik med sina roströda toner.

 

Mest fördelaktigt pris

 

Som chef för inköp, kalkyl och projektering på SJB är Jens Hagelberg van att arbeta med upphandlingar och hade hört talas om Takskifferspecialisten sedan tidigare.

– Det här är det första projektet vi gör tillsammans, men eftersom jag hade koll på dem så ställde jag frågan om de ville vara med på projektet och det ville de. Vi ställde såklart frågan till flera, och Takskifferspecialisten var de som gav oss mest fördelaktigt pris.

Jens är nöjd med hur debuten tillsammans med Takskifferspecialisten fungerade.

– Samarbetet har fungerat bra och både jag och platschefen har haft mycket kontakt med Takskifferspecialisten. Sen var det bra arbetare där också. Det märktes att de var duktiga och erfarna hantverkare som var där så vi är glada att vi inte monterade skiffern själva, säger Jens och skrattar.

 

“Det är en byggnad som sticker ut kan man lugnt säga, och det gör den på ett väldigt positivt sätt”, säger Jens Hagelberg på SJB.

 

”Vi bygger för en hållbar framtid”

 

Efter invigningen i augusti 2021 flyttade hyresgästerna och Folktandvården in i Björkdungen som förvaltas av kommunala Bengtsforshus AB. Både Takskifferspecialisten och SJB kan blicka tillbaka på ett lyckat projekt som tagits emot väl i Bengtsfors kommun.

– Jag är jättenöjd. Det är en byggnad som sticker ut kan man lugnt säga, och det gör den på ett väldigt positivt sätt, säger Jens och fortsätter:

– Vår slogan på SJB är att vi bygger för en hållbar framtid och skiffer är både underhållsfritt och ett väldigt hållbart material. Så skiffer är inte bara snyggt, det är ett väldigt bra material också!

 

Fler nyheter

22/04/2024

Unik tegelvilla på Lidingö behåller sin karaktär: ”Snälla hjälp!”

Den tegelgula villan på Lidingö byggdes år 1947. Direkt fick den uppmärksamhet för sin vackra a...

skiffertak
24/11/2023

Grythytteskiffer pryder den Wadströmska Villan: ”Kul att veta att skiffertaket kommer hålla i över hundra år till”

Den Wadströmska Villan – ett anrikt hus på Södra Promenaden som berättar en historia om Norrk...

17/10/2023

Det kulturhistoriska Merkurhuset rustas upp

I över 100 år har Merkurhuset förgyllt Göteborgs stadsbild som det äldsta bevarade huset på Sk...

14/12/2022

Mo kyrka får äntligen ett tak med bara Dalslandskiffer: ”Vi hade tur som en tokig”

Träkyrkan i Åmål har anor från medeltiden och fick sitt nuvarande utseende för 140 år sedan. M...

Se vår senaste broschyr