Grythytteskiffer pryder den Wadströmska Villan: ”Kul att veta att skiffertaket kommer hålla i över hundra år till”

Grythytteskiffer pryder den Wadströmska Villan: ”Kul att veta att skiffertaket kommer hålla i över hundra år till”

24/11/2023

Den Wadströmska Villan – ett anrikt hus på Södra Promenaden som berättar en historia om Norrköping och textilindustrin. Huset som numera förvaltas av Wadströms stiftelse är idag en plats för utbildning och forskning. Takskifferspecialisten lade nyligen om villans vackra Grythytteskiffer.

 

Den Wadströmska Villan har prytt Södra Promenaden i många år. En av Norrköpings rikaste män, Arthur Wadström, byggde huset på 30-talet. Han tjänade sin förmögenhet genom sitt arbete inom textilindustrin och levde i huset med sin familj i många år. Villan och alla tillgångar gick sedan i arv till sonen Stig Wadström.

 

Stig ville att tillgångarna som fanns kvar efter hans bortgång skulle gå till forskning och utbildning genom bildandet av en stiftelse – Wadströms stiftelse. Nu förvaltas byggnaden av dem och den nyttjas av Linköpings universitet, precis som Stig önskade. I våras rustades huset upp av Estate Consulting och Takskifferspecialisten fick i uppdrag att lägga om skiffertaket.

 

”Det är sällan man kommer i kontakt med skiffertak”

 

Under åren har det gjorts mindre upprustningar i huset, men mycket är orört och bevarat både in- och utvändigt. Skiffertaket som inte blivit omhändertaget på länge behövde renoveras. Norrköping kommun var noga med att allt takskiffer skulle bevaras och återanvändas.

 

 

Stefan Olsson, projektledare på Estate Consulting, har många kontakter inom byggbranschen. Han kikade runt efter företag med kunskap om skiffertak och kom då i kontakt med Takskifferspecialisten. Snart var de på plats i Norrköping och hjälpte till med att ta projektet i mål:

 

– Takskifferspecialisten visste vad de gjorde. Jag har aldrig jobbat med skiffer innan och det är sällan man kommer i kontakt med skiffertak. Det var en upplevelse för mig också. Och det blev riktigt fint! berättar Stefan.

 

”Nu kan man vara lite stolt varje gång man åker förbi”

 

Villans tak pryds av Grythytteskiffer. En typ av skiffer som precis som Wadströmska Villan rymmer en historia – en om stolt hantverk och tradition i Grythyttan. Ända sedan 1800-talet har skifferprodukter tagits fram i tätorten och produkten bryts från Sveriges äldsta brott.

 

– Mycket av det befintliga taket kunde återanvändas. Det var bara lite kompletteringar som behövdes, berättar Stefan.

 

 

Kompletteringarna kunde Takskifferspecialisten ta fram – tack vare deras stora lager med begagnad svensk skiffer.

 

– Det är häftigt att få bevara en byggnad och kul att veta att skiffertaket kommer hålla i över hundra år till. Nu kan man vara lite stolt varje gång man åker förbi huset! säger Stefan.

Fler nyheter

22/04/2024

Unik tegelvilla på Lidingö behåller sin karaktär: ”Snälla hjälp!”

Den tegelgula villan på Lidingö byggdes år 1947. Direkt fick den uppmärksamhet för sin vackra a...

17/10/2023

Det kulturhistoriska Merkurhuset rustas upp

I över 100 år har Merkurhuset förgyllt Göteborgs stadsbild som det äldsta bevarade huset på Sk...

14/12/2022

Mo kyrka får äntligen ett tak med bara Dalslandskiffer: ”Vi hade tur som en tokig”

Träkyrkan i Åmål har anor från medeltiden och fick sitt nuvarande utseende för 140 år sedan. M...

25/04/2022

Nygammal Glavaskiffer kröner Säffle stadshus: ”Själva smycket i Säffle”

En novemberlördag år 1954 dricker svenskarna sitt morgonkaffe och bläddrar i sin papperstidning. ...

Se vår senaste broschyr