Arbete med frihet under ansvar

Arbete med frihet under ansvar

18/06/2019

När vi ringer upp Daniel Bergwall är det fredag eftermiddag och han är hemma med familjen i Karlskoga. Som takläggare på Takskifferspecialisten fördelas den 40 timmar långa arbetsveckan på fyra dagar vilket innebär att man är ledig på fredagar.

– Jobben pågår ofta under ett par månaders tid och man bor i anslutning till arbetsplatsen från måndag till torsdag. Alla verktyg vi behöver finns på plats och det enda man behöver packa ner på söndag kväll är kläder och personliga saker, berättar Daniel.

Daniel har arbetat som takläggare i cirka tio år och trivs jättebra med sitt jobb.

– Det är nog inte ett jobb som passar alla i och med att man är borta från familjen under veckorna, men för mig funkar det bra. Visst finns det nackdelar och det krävs en del planering, men fördelarna väger upp. Den friheten jag har på mitt arbete är ovärderlig och när jag kommer hem är det fullt fokus på familjen, fortsätter han.

 

Inte bara takläggning

 

Något som är på stark frammarsch just nu är skifferfasader och Daniel berättar att arbetet med att sätta en fasad skiljer sig lite mot att lägga ett tak.

– När man sätter sten på en fasad används krok i stället för spik och man behöver inte göra en specialställning. Än så länge har jag bara satt fasad en gång men i och med att efterfrågan ökar hoppas jag på fler sådana jobb, säger Daniel. Skiffer är en otroligt hållbar produkt och ett bra val ur ett miljöperspektiv. Men precis som med allt annat behöver det underhållas och just den här veckan har Daniel ägnat sig åt service.

– Vi brukar tvätta taket med högtryck för att få bort gamla avlagringar och mossa och när det är gjort går vi över taket och ser om det är något som behöver lagas. Det kan vara en sten som gått sönder eller så behöver vi installera snörasskydd eller andra produkter för taksäkerhet. Funderar man på vilket material man ska välja till sitt tak eller sin fasad är skiffer oslagbart. Med vår nya syrafasta rostfria spik skulle jag tro att ett tak håller långt mer än 100 år. Som arbetsledare arbetar man som takläggare men är också ansvarig för att jobbet blir korrekt utfört.

– Vi har en väldigt bra kultur på företaget och jag känner alltid att mina chefer lyssnar på oss som arbetar. Det är ju en otrolig frihet vi har eftersom man själv bestämmer hur många timmar man ska jobba varje dag och hur man ska lägga upp jobbet. Därför måste vi ta ett stort ansvar så jobbet blir utfört i tid och på bästa sätt, avslutar Daniel.

 

Daniels råd till dig som funderar på att bli takläggare

 

– Yrket är ett hantverk och du börjar alltid som lärling
– Det är en fördel om du är händig
– Du måste trivas med att vara borta från hem/familj
– Du måste vara ansvarstagande

 

Kort om Daniel

 

Namn: Daniel Bergwall
Yrke/titel: arbetande arbetsledare på Takskifferspecialisten
Anställd sedan: 2016
Ålder: 35
Familj: sambo och tre barn (ett fjärde på väg)
Bor: Karlskoga
Intressen: familjen och sport, framförallt fotboll
Roligaste projektet: 1 400 kvm tak på Jäder Kyrka utanför Eskilstuna. En liten del av taket hade sten från Grythyttan och kunde bevaras, resterande del av taket fick en ny spetshuggen skiffer så att taket fick ett bikupe-mönster.
Bästa med jobbet: Frihet under ansvar!

 

Se vår senaste broschyr