Det kulturhistoriska Merkurhuset rustas upp

Det kulturhistoriska Merkurhuset rustas upp

17/10/2023

I över 100 år har Merkurhuset förgyllt Göteborgs stadsbild som det äldsta bevarade huset på Skeppsbron. En Q-märkt kulturbyggnad som nu behövde en upprustning där man samtidigt tog hänsyn till husets kulturhistoriska värde. Takskifferspecialisten var på plats för att renovera taket.  

Bergman & Höök AB, Takskifferspecialistens beställare och totalentreprenör i projektet, har i uppdrag att göra en totalrenovering av Merkurhuset i Göteborg. I projektet ingår att renovera byggnadens tak, fasad och att byta tekniska system invändigt.

 

Säkerställa att taket håller sig fint i ännu ett sekel

 

I över ett sekel har Merkurhusets skiffertak tålmodigt stått emot alla påfrestningar från väder, vind och kyla. Trots skiffertaks välkända långa livstid var det nu dags för en upprustning – för att säkerställa att det håller sig lika fint i hundra år till. Och det ansvarade Takskifferspecialisten för.

 


Merkurhuset är en kulturhistoriskt värdefull byggnad.

 

Byggnaden är Q-märkt vad gäller tak och fasad, vilket innebär att det finns regler för vad man får och inte för göra vid renoveringar. Det kan göra processen lite mer komplicerad och Mathias Plate, platschef på bygget, är nöjd med Takskifferspecialistens arbete:

 

– Samarbetet har fungerat riktigt bra. Takskifferspecialisten håller vad de lovar och de har varit väldigt driftiga och jobbat på riktigt bra, berättar han.

 


En viktig del av projektet var att ta fram skiffer att komplettera taket med.

 

Hälften av den befintliga skiffern på taket utgjordes av skiffer från Wales som nått sin tekniska livslängd och behövde ersättas. Takskifferspecialisten, som har ett stort lager av begagnad svensk skiffer, levererade därför Grythytteskiffer till hela taket.

 

”Jag var riktigt imponerad av hur snabbt dem gjorde det”

 

Bergman & Höök AB gjorde en del av grundarbetet på taket på egen hand. Med facit i hand berättar Mathias att han skulle låtit Takskifferspecialisten göra allt på egen hand från start.

 

– Jag var riktigt imponerad av hur snabbt de gjorde det jämfört med tiden det tog för oss. De hade rätt utrustning för det och det går såklart mycket snabbare när man har gjort det många gånger förut, säger Mathias.

 

 

Nu har Merkurhusets tak rustats upp och resten av byggnaden stod färdigrenoverad i slutet av sommaren. Merkurhuset är redo att åldras lika fint i ett sekel till. Med dess tidlösa estetik bevarad – numera förstärkt och upprustad.

 

Fler nyheter

22/04/2024

Unik tegelvilla på Lidingö behåller sin karaktär: ”Snälla hjälp!”

Den tegelgula villan på Lidingö byggdes år 1947. Direkt fick den uppmärksamhet för sin vackra a...

skiffertak
24/11/2023

Grythytteskiffer pryder den Wadströmska Villan: ”Kul att veta att skiffertaket kommer hålla i över hundra år till”

Den Wadströmska Villan – ett anrikt hus på Södra Promenaden som berättar en historia om Norrk...

14/12/2022

Mo kyrka får äntligen ett tak med bara Dalslandskiffer: ”Vi hade tur som en tokig”

Träkyrkan i Åmål har anor från medeltiden och fick sitt nuvarande utseende för 140 år sedan. M...

25/04/2022

Nygammal Glavaskiffer kröner Säffle stadshus: ”Själva smycket i Säffle”

En novemberlördag år 1954 dricker svenskarna sitt morgonkaffe och bläddrar i sin papperstidning. ...

Se vår senaste broschyr