Nygammal Glavaskiffer kröner Säffle stadshus: ”Själva smycket i Säffle”

Nygammal Glavaskiffer kröner Säffle stadshus: ”Själva smycket i Säffle”

25/04/2022

En novemberlördag år 1954 dricker svenskarna sitt morgonkaffe och bläddrar i sin papperstidning. Svenska Dagbladets journalist frågar sig om den kände arkitekten Nils Einar Eriksson har skapat något förnämligare i sitt slag, än det nya stadshuset som invigs i Säffle. Han tror inte det. Nästan 70 år senare är stadshuset fortfarande en praktbyggnad.

 – Om man googlar Säffle i dag är det bilder på stadshuset som kommer upp först, säger Erik Sjösten, produktionschef på Skanska. Det är ju själva smycket i Säffle.

Under 20 år har Erik gjort en resa på Skanska som är Takskifferspecialistens beställare. Från lärling till att idag vara produktionschef. Det är den bästa skolan som Erik själv uttrycker det. Väck honom mitt i natten och han svarar på alla dina byggtekniska frågor.

– Men just när det kommer till skiffer, där lägger jag mig ganska platt. Då gäller det att man får ett förtroende för entreprenören och Henrik Bark hade ett väldigt bra startmöte med oss om hur det skulle gå till, eftersom jag själv aldrig varit med och drivit ett skifferbyte tidigare.

 

Den norska Voss-skiffern fick ersättas av svensk, mer hållbar Glavaskiffer.

 

Norskt fick ersättas av svenskt

 

På taket av den tegelgula byggnaden har norskt Voss-skiffer vilat sedan invigningen -54 och nu var det alltså dags för Takskifferspecialisten att lägga om det.

Tyvärr var den norska skiffern av dålig kvalitet och kunde inte återvändas. I stället fick Takskifferspecialisten leverera svensk Glavaskiffer som är väldigt lik den norska skifferns storlek och utseende, men av mycket högre kvalitet.

– Glavaskiffern var begagnad och gjordes i ordning på plats. Den var nästan dubbelt så tjock och av väldigt hög kvalitet trots att den är 100 år gammal redan. Takskifferspecialisten har en hel gård med skiffer så de plockade alla 650 kvadratmeter som behövdes därifrån, säger Erik och fortsätter:

– Valen stod mellan att välja spansk skiffer och vänta tre månader eller att välja Glavaskiffern och sätta mer personal på projektet. De ska ha väldigt mycket kredd för att de mannade upp och höll den tiden som var satt.

 

“De förstod att vi jobbar som ett lag och det var väldigt erfaren personal på projektet.”, säger Erik Sjösten, produktionschef på Skanska.

 

”De visste vad de gjorde”

 

Med vintern i hälarna var det viktigt att få taket tätt samtidigt som hänsyn skulle tas till verksamheten som fortfarande pågick under taket.

– Om det var ett stort möte i aulan nästa onsdag mellan 14–16 behövde man inte säga det mer än en gång till takläggarna, även om det var kniven mot strupen inför jul. De förstod att vi jobbar som ett lag och det var väldigt erfaren personal på projektet. Jag har inte sett hantverket förut men de visste vad de gjorde, det kan jag lugnt säga dig.

 

Nästa gång Säffle stadshus behöver en omläggning kommer att vara efter år 2120 och då kommer cirka 90 % av den hållbara Glavaskiffern att kunna återanvändas.

 

Erik betonar även att säkerheten är en viktig aspekt när Skanska handlar  underentreprenörer och att alla håller rent och snyggt på arbetsplatsen är ett krav.

– Det ser trevligare ut, blir färre skador och är mindre risker om det är rent. När det är skitigt är det nästan alltid dålig stämning på bygget. Det skötte de bra! Jag kan verkligen lyfta säkerheten som något positivt.

 

100 år till nästa omläggning

 

Nästa gång Säffle stadshus behöver en omläggning kommer att vara efter år 2120 och då kommer cirka 90 % av den hållbara Glavaskiffern att kunna återanvändas. Praktbyggnaden håller tätt i minst 100 år till.

– Jag tycker det blev jättebra. Det var nog inget snack om att det skulle bli skiffer och koppardetaljer igen, så kunden är givetvis också väldigt nöjd. De har skött logistiken väldigt bra tycker jag och varit öppna för ett bra samarbete och använt de kontakter som vi har här i Säffle. Vi kommer att ta kontakt med Takskifferspecialisten igen om vi dyker på skiffer på ett annat projekt, avslutar Skanskas produktionschef.

Och som Svenska Dagbladets journalist avslutade sin text i papperstidningen 1954. Värmland har blivit en sevärdhet rikare.

 

Det tegelgula smycket i Säffle lyser i solnedgången.

 

Fler nyheter

14/12/2022

Mo kyrka får äntligen ett tak med bara Dalslandskiffer: ”Vi hade tur som en tokig”

Träkyrkan i Åmål har anor från medeltiden och fick sitt nuvarande utseende för 140 år sedan. M...

25/04/2022

Nygammal Glavaskiffer kröner Säffle stadshus: ”Själva smycket i Säffle”

En novemberlördag år 1954 dricker svenskarna sitt morgonkaffe och bläddrar i sin papperstidning. ...

25/04/2022

Västra Bodarna förtrollas med ny unik husdröm: ”Vill jobba med material som känns bra i hjärtat”

Skolarkitekten låter drömmarna flyga fritt. För det gör husdrömmarna i Västra Bodarna utanför...

25/04/2022

Cederträ samspelar med skiffer på Björkdungens fasad: ”Inte bara snyggt, ett väldigt bra material också”

Redan i projektstadiet var intresset stort för de planerade hyreslägenheterna. Jens Hagelberg på ...

aaa-logo

Se vår senaste broschyr