Nybygge i Lillån med gammaldags arkitektur: ”Med skiffer blir det en väldigt fin helhet”

Nybygge i Lillån med gammaldags arkitektur: ”Med skiffer blir det en väldigt fin helhet”

23/03/2021

Intill vidsträckta åkrar och Hovsta kyrka byggs Lillåns nya församlingshem. Ett stort trähus ritat av Arkitektur & Byggnadsvård som kröns med vacker takskiffer. Det är ett stycke bygghistoria som reser sig i Örebro.

Allt började med en sliten matta för sex år sedan. Tomas Rådehed, kyrkoherde i Hovsta pastorat, såg sig om i rummet. Församlingshemmet behövde rustas upp.

– Vi bestämde oss för att göra om hela huset och vi hade faktiskt färdiga ritningar på att bara bygga en extra våning på församlingshemmet. Då var det någon som fick idéen att flytta församlingshemmet närmre kyrkan för att få plats med alla, få bättre utsikt och en bättre utemiljö. Det var en bra idé, så arkitekterna tog fram ritningen på det här huset.

Den nya byggnaden ska passa in i närmiljön och matcha med både kyrkan och den faluröda kyrkbyn som ligger ett stenkast bort. Länge var tanken att det nya huset skulle få ett sedumtak.

– Vi visste att vi ville ha ett finare tak. Vi var inne på sedumtak ganska länge, men sen blev vi avrådda eftersom det är svårt, det torkar, måste underhållas och kan bli läckage. Jag tror att det var Börje Lindström, vår arkitekt, som föreslog skiffer istället. Det känns som ett jättebra val! Skiffer är ju ett väldigt vackert material och kräver knappt något underhåll.

 

”Verkligen ett hantverk som de utför”

 

Vid församlingshemmet är också platschef Jan Thuresson från Brixly, som är totalentreprenör för nybyggnationen och Takskifferspecialistens beställare.

– Jag har aldrig varit med om skiffer tidigare så jag har varit frågvis. Det har varit både kul och spännande att se hur det fungerar, för det är ju verkligen ett hantverk som de utför på taket.

Att lägga det cirka 560 kvadratmeter stora skiffertaket med Ecoskiffer® Black, som i sin tur bryts av med delar av svart bandplåt, tar en dryg månad för takläggarna. Innan påsk ska byggställningarna vid högdelarna vara nere och i oktober ska det nya församlingshemmet stå färdigt både ut- och invändigt.

– Vissa dagar har vi haft över tio minusgrader ute men takskifferspecialisterna har varit tappra och kört på ändå. De rör ju mycket på sig. Det är ett kul bygge, säger Jan Thuresson. Det är ovanligt med så här stora träkonstruktioner idag och vi sätter panelen i tre olika dimensioner för att det ska bli som det var förr. Tillsammans med skiffer blir det en väldigt fin helhet.

– Ja verkligen, jag är jättenöjd, säger kyrkoherde Tomas Rådehed. Det är ett församlingshem men min ambition är mycket större än så. Jag vill att det ska vara en mötesplats för alla i Lillån och för folk som är på väg. Det kommer bland annat vara café här så när det är klart är alla välkomna att komma förbi och kolla. Det kommer att bli jättefint!

 

Fler nyheter

22/04/2024

Unik tegelvilla på Lidingö behåller sin karaktär: ”Snälla hjälp!”

Den tegelgula villan på Lidingö byggdes år 1947. Direkt fick den uppmärksamhet för sin vackra a...

skiffertak
24/11/2023

Grythytteskiffer pryder den Wadströmska Villan: ”Kul att veta att skiffertaket kommer hålla i över hundra år till”

Den Wadströmska Villan – ett anrikt hus på Södra Promenaden som berättar en historia om Norrk...

17/10/2023

Det kulturhistoriska Merkurhuset rustas upp

I över 100 år har Merkurhuset förgyllt Göteborgs stadsbild som det äldsta bevarade huset på Sk...

14/12/2022

Mo kyrka får äntligen ett tak med bara Dalslandskiffer: ”Vi hade tur som en tokig”

Träkyrkan i Åmål har anor från medeltiden och fick sitt nuvarande utseende för 140 år sedan. M...

Se vår senaste broschyr