Skiffertaket på Burgårdens gymnasium får ett lyft

Skiffertaket på Burgårdens gymnasium får ett lyft

02/06/2020

Burgårdens gymnasium byggdes 1938 och står idag inför en totalrenovering. Det är mycket som blir nytt på den K-märkta byggnaden i Göteborg, men det drygt 80 år gamla skiffertaket kan återanvändas. Vi träffar Mats Danielsson som är produktionschef på Skanska och beställare av omläggningen.

Solen lyser och blommande magnolia växer parallellt med de höga byggställningarna. Burgårdens gymnasium är Göteborgs största sett till antal elever och vid byggkojorna på innergården väntar Mats för att berätta om renoveringsprojektet.

– Vi från Skanska har varit här i ett och halvt år nu och allt ska vara färdigt i september. Det är mycket som ska göras, med totalrenovering både invändigt och utvändigt. För att få plats med nya ventilationsaggregat gör vi taklyft på vissa ställen och hela skiffertaket läggs om. Där har vi tagit in Takskifferspecialisten till vår hjälp.

Mats är erfaren inom branschen. I nästan 40 år har han arbetat på Skanska och han var själv med och byggde ut Burgårdens gymnasieskola i början på 90-talet. Den här gången är det fokus på skolans äldsta del, B-huset, som har haft samma Grythytteskiffer sedan 1938. För Mats är det är första gången som han arbetar tillsammans med Takskifferspecialisten.

– Skanska har haft projekt med Takskifferspecialisten tidigare men för mig personligen är det första gången. Det har funkat jättebra! Det är väldigt duktiga killar som arbetar hårt och är bra på att samarbeta, det vill jag ge dem en eloge för.

 

“Killarna har varit superbra att ha och göra med”


Samtidigt som renoveringen pågår
 är skolan igång och för att inte störa undervisningen har projektet delats upp i två etapper. Redan i augusti 2019 var Takskifferspecialisten här och lade om taket på den första etappen, för att sedan återvända i slutet på februari och börja med nästa. Tanken är att taket ska vara klart i början på juni och så här långt hålls tidsplanen.

– Den första etappen hade inga taklyft och det var ren omläggning, så det gick väldigt snabbt för killarna. Andra etappen har fler huvar och fönster så där behöver de samarbeta mer med plåtslagarna för att arbetet ska flyta, och det har de gjort bra. De har exempelvis hjälpt plåtslagarna att riva bort plåt för att skynda på processen.

I princip all takskiffer vid Burgårdens gymnasium kan återanvändas vid omläggningen. Förutom omläggningen ansvarar Takskifferspecialisten även för taksäkerheten på plats och Mats poängterar att säkerheten är viktig på ett så stort projekt. Han och takläggarna har hela tiden dialog med varandra och när takläggarna går hem sent skickar de honom ett sms så att han hålls uppdaterad som projektchef.

– Vi valde Takskifferspecialisten för att de kunde erbjuda bra kvalitet och kapacitet. Jobbet kom till oss relativt snabbt och vi behövde därför ha fram resurser fort. Takskifferspecialisten hade både ett bra upplägg och var flexibla så att vi kunde komma igång i tid. Jag är jättenöjd, killarna har varit superbra att ha och göra med!

Fler nyheter

22/04/2024

Unik tegelvilla på Lidingö behåller sin karaktär: ”Snälla hjälp!”

Den tegelgula villan på Lidingö byggdes år 1947. Direkt fick den uppmärksamhet för sin vackra a...

skiffertak
24/11/2023

Grythytteskiffer pryder den Wadströmska Villan: ”Kul att veta att skiffertaket kommer hålla i över hundra år till”

Den Wadströmska Villan – ett anrikt hus på Södra Promenaden som berättar en historia om Norrk...

17/10/2023

Det kulturhistoriska Merkurhuset rustas upp

I över 100 år har Merkurhuset förgyllt Göteborgs stadsbild som det äldsta bevarade huset på Sk...

14/12/2022

Mo kyrka får äntligen ett tak med bara Dalslandskiffer: ”Vi hade tur som en tokig”

Träkyrkan i Åmål har anor från medeltiden och fick sitt nuvarande utseende för 140 år sedan. M...

Se vår senaste broschyr