STEG Arkitekter väljer skifferfasad

1831141384

När STEG Arkitekter fick i uppdrag att rita en privatvilla till en av sina kunder, var önskemålet att översätta tomtens kvaliteter i form av utsikter och riktningar till fysisk form. Med spännande materialval skulle man skapa ett hus utöver det

– Vi funderade över flera olika material till fasaden men kände att ett underhållsfritt naturmaterial skulle vinna i längden. Valet föll därför på skiffer som är ett fantastiskt material, berättar Jenny Stening på STEG Arkitekter.

Skiffer är vanligt i stora delar av Europa och Nordamerika, men i Sverige har det hittills mest använts som takbeklädnad.

– När vi letade leverantör var fasadskiffer lite i sin linda och efter att ha kontaktat olika företag föll valet till slut på Takskifferspecialisten. Vi kände att man hade en högre kunskapsnivå helt enkelt och vi fick ett väldigt stort förtroende för dem, säger Jenny.

Skiffret som hade tre olika nyanser skulle läggas i ett speciellt mönster vilket kräver att man räknar mycket noggrant och inte gör några missar. En del fönsters placering försvårade också för fasadsättarna.

– Det gäller att vara otroligt noggrann och samtidigt visa intresse för hur slutresultatet ska bli. Vi kände oss trygga med Takskifferspecialisten och fick ett stort förtroende för deras yrkesskicklighet. Inga lösningar var omöjliga, fortsätter Jenny.

Två till tre personer arbetade med fasaden under ett par veckors tid och Jenny och hennes kollegor på STEG Arkitekter är mycket nöjda med resultatet.

– Ja, vi hoppas på fler projekt tillsammans med Takskifferspecialisten framöver, avslutar Jenny Stening.

Om STEG Arkitekter AB

Startades 2010 i Göteborg av arkitekterna Jenny Stening och Karolina Hegen. Företaget kompletterades med arkitekt Caroline Ekberg under 2017.

Ritar främst fritidshus och villor för privata kunder.