Takskiffer förhöjer värdet på släktgården

Takskiffer förhöjer värdet på släktgården

02/04/2020

På 1670-talet var Danmark i union med Norge och i gränstrakterna mellan Sverige och Norge var det oroligt. En dag upptäckte en man vid namn Anders Jacobsson att en här på några tusen man var på väg in i Sverige vid Hemsjön i Järnskog. Anders och hans elva män gjorde upp en plan, tände eldar och marscherade runt dessa. Man skapade en illusion av att vara många fler än vad man var och norrmännen lät sig luras och blev skrämda på flykten. Kung Karl XI belönade år 1680 Anders för hans bedrifter i gränskrigen med hela Gunneruds hemman i Skillingmark skattefritt så länge han levde. Anders släktingar skulle betala halv skatt för evinnerlig tid.

Nio generationer senare och utan skattelättnad, är det Marit Sparby och hennes släkt som står som ägare till Där Nole, en av gårdarna i  Gunnerud.

– Jag är väldigt intresserad av byggnadsvård och renoverar i min takt. Eftersom huset är från 1802 behöver jag hantverkare som verkligen kan och behärskar gamla byggnadstekniker. Värmlands Byggnadsgille har hjälpt mig mycket, men när det kom till takrenovering behövde jag någon som var expert på just takskiffer. Skifferplattorna ger en sådan karaktär åt huset och jag skulle inte ha hjärta att byta det mot något annat, berättar Marit.

Marit började googla på ”omläggning av skiffertak” och fick på så vis tag på Takskifferspecialisten.

– Det har trillat ner skifferplattor varje år och jag har gått och grunnat på hur jag ska göra en längre tid. När jag väl tog kontakt med Henrik behövde jag inte fundera så länge till. Jag kände mig trygg i att jag hittat rätt företag för jobbet, fortsätter Marit.

 

“Visst är jag imponerad!”

 

Förra året i månadsskiftet augusti/september hade turen kommit till Marits tak. Man började med att ta bort skifferplattorna och åtgärda lite vattenskador på träkonstruktionen. Man la en avancerad takpapp som vulkar runt spiken på den nya råsponten och därefter kunde man placera tillbaka skifferplattorna. När allt var på plats tvättades hela taket med högtryck.

– Vi kunde återanvända 90% av skiffret och man kan inte se någon skillnad på de nya plattorna och mina gamla som är över hundra år, berättar Marit.

Arbetet tog allt som allt tre veckor och Marit är jätteimponerad av takläggarna.

– Det är ett hårt fysiskt arbete, flera timmar, flera dagar i streck, så visst är jag imponerad! Men mest nöjd är jag över slutresultatet. Det har blivit så fint och även om det är en stor kostnad är det verkligen värt det. Några i trakten har bytt skiffret mot andra material och jag tror att de kanske ångrar sig nu när de ser mitt vackra tak, avslutar Marit.

Fler nyheter

25/04/2022

Nygammal Glavaskiffer kröner Säffle stadshus: ”Själva smycket i Säffle”

En novemberlördag år 1954 dricker svenskarna sitt morgonkaffe och bläddrar i sin papperstidning. ...

25/04/2022

Västra Bodarna förtrollas med ny unik husdröm: ”Vill jobba med material som känns bra i hjärtat”

Skolarkitekten låter drömmarna flyga fritt. För det gör husdrömmarna i Västra Bodarna utanför...

25/04/2022

Cederträ samspelar med skiffer på Björkdungens fasad: ”Inte bara snyggt, ett väldigt bra material också”

Redan i projektstadiet var intresset stort för de planerade hyreslägenheterna. Jens Hagelberg på ...

17/06/2021

Hantverkstraditionen förs vidare till nästa generation: ”Ett riktigt roligt hantverk”

Högt uppe på Nordens många skiffertak har hantverkstraditionen förts från generation till gener...

aaa-logo

Se vår senaste broschyr