Villa i Örgryte får skiffertak med Ecoskiffer Silver

Villa i Örgryte får skiffertak med Ecoskiffer Silver

26/06/2020

I Örgryte i Göteborg står en ståtlig villa från 1929 som nu blir ännu vackrare. Villan får ett skiffertak med Ecoskiffer Silver som passar utmärkt till den vitputsade tegelfasaden.

 – Det är fantastiskt duktiga killar som är här på taket och jobbar. De hugger ju allt för hand för att få de här fina kanterna så det inte ser maskinslipat ut. Det är ett imponerande hantverk, säger villaägaren.

 Det är första gången som villan från 1929 får ett skiffertak. Original har det varit tegelpannor på villataket i Örgryte och att lägga skiffer var inte ett helt självklart val.

– Jag var lite fundersam först eftersom det aldrig har legat skiffer på det här huset. All annan restauration som vi har gjort genom åren har ju egentligen gått ut på att vi har velat behålla alla originalmaterial. Så det var inte alls självklart. Men sen när jag var runt och tittade på liknande hus, som var byggde ungefär samtidigt och faktiskt hade skiffertak, så blev det ett mycket enklare beslut.

Familjen som bor i villan köpte huset år 2000 och renoverade under ett par års tid. För ungefär två år sedan behövde dock det gamla tegeltaket läggas om. Villaägaren pratade med de dåvarande byggarna som berättade att det gamla tegelpannorna inte kunde återanvändas och skiffer blev istället aktuellt. Byggarbetarna rekommenderade Takskifferspecialisten.

 

“Takskifferspecialisten kom hit och guidade oss”

 

– Jag sa att jag trodde att jag ville ha skiffer och så kom Takskifferspecialisten hit och guidade oss. De visade vilka typer av sten man kunde välja mellan och vilka typer av läggning som fanns. De har rätt mycket material i form av broschyrer och foton att titta på, men jag har också varit runt och tittat på andra hus med skiffertak för att få inspiration. Jag är nöjd att vi valde Ecoskiffer Silver och den här läggningen, det blir verkligen jättesnyggt.

Det drygt 700 kvadratmeter stora villataket får en skifferläggning som påminner om tegelstensläggning. Det innebär att skifferplattorna är relativt avlånga och överlappar med varandra. Det ger det mer diskreta uttrycket som villaägarna var ute efter.

– Jag tycker det blir mycket snyggare med skiffer och så håller det mycket längre. Tegelpannor är gjutna någonstans medan skiffer ju är ett riktigt naturmaterial. Först ska det utvinnas och sen ska det huggas. Jag kan säga att det är fantastiskt duktiga killar som är här på taket och jobbar. De hugger ju allt för hand för att få de här fina kanterna så att det inte ser maskinslipat ut. Det är ett imponerande hantverk.

Killarna som står för hantverket på taket är Ints Asmanis och Erik Asklund som har jobbat hos Takskifferspecialisten i flera år. Till vardags är de båda boende i Hällefors. Nu när de har projekt i Göteborg arbetar de måndag till torsdag och åker hem över helgen. Dagarna blir lite längre men det blir helgerna också och killarna trivs oerhört bra med sina jobb.

– Jag har jobbat på firman i sju–åtta år och trivs jättebra! Oftast arbetar vi med kyrkor så det är kul med variation nu och arbeta med en villa. Nu när vädret är så bra skulle vi egentligen vilja jobba lite längre på dagarna men eftersom vi är ett i villaområde behöver vi tänka på grannarna, säger Ints.

– Jag håller med, det är det absolut bästa jobbet jag har haft. Det passar mig perfekt att jobba lite längre på vardagarna och sen få en extra helgdag. Här har det flutit på bra! Det skulle gå att göra det lite snabbare men det måste funka med plåtslagarna och snickarna som är på plats också, så vi försöker ha ett bra samarbete med dem, avslutar Erik som håller med om att villan kommer bli väldigt snygg med ett skiffertak.

 

Fler nyheter

22/04/2024

Unik tegelvilla på Lidingö behåller sin karaktär: ”Snälla hjälp!”

Den tegelgula villan på Lidingö byggdes år 1947. Direkt fick den uppmärksamhet för sin vackra a...

skiffertak
24/11/2023

Grythytteskiffer pryder den Wadströmska Villan: ”Kul att veta att skiffertaket kommer hålla i över hundra år till”

Den Wadströmska Villan – ett anrikt hus på Södra Promenaden som berättar en historia om Norrk...

17/10/2023

Det kulturhistoriska Merkurhuset rustas upp

I över 100 år har Merkurhuset förgyllt Göteborgs stadsbild som det äldsta bevarade huset på Sk...

14/12/2022

Mo kyrka får äntligen ett tak med bara Dalslandskiffer: ”Vi hade tur som en tokig”

Träkyrkan i Åmål har anor från medeltiden och fick sitt nuvarande utseende för 140 år sedan. M...

Se vår senaste broschyr