Villa Örgryte

Villa Örgryte

Omläggning – skiffertak

I Örgryte i Göteborg står en ståtlig villa från 1929 som nu blir ännu vackrare. Villan får ett skiffertak med Ecoskiffer Silver som passar utmärkt till den vitputsade tegelfasaden.

 – Det är fantastiskt duktiga killar som är här på taket och jobbar. De hugger ju allt för hand för att få de här fina kanterna så det inte ser maskinslipat ut. Det är ett imponerande hantverk, säger villaägaren.

 Det är första gången som villan från 1929 får ett skiffertak. Original har det varit tegelpannor på villataket i Örgryte och att lägga skiffer var inte ett helt självklart val.

– Jag var lite fundersam först eftersom det aldrig har legat skiffer på det här huset. All annan restauration som vi har gjort genom åren har ju egentligen gått ut på att vi har velat behålla alla originalmaterial. Så det var inte alls självklart. Men sen när jag var runt och tittade på liknande hus, som var byggde ungefär samtidigt och faktiskt hade skiffertak, så blev det ett mycket enklare beslut.

Familjen som bor i villan köpte huset år 2000 och renoverade under ett par års tid. För ungefär två år sedan behövde dock det gamla tegeltaket läggas om. Villaägaren pratade med de dåvarande byggarna som berättade att det gamla tegelpannorna inte kunde återanvändas och skiffer blev istället aktuellt. Byggarbetarna rekommenderade Takskifferspecialisten.

– Jag sa att jag trodde att jag ville ha skiffer och så kom Takskifferspecialisten hit och guidade oss. De visade vilka typer av sten man kunde välja mellan och vilka typer av läggning som fanns. De har rätt mycket material i form av broschyrer och foton att titta på, men jag har också varit runt och tittat på andra hus med skiffertak för att få inspiration. Jag är nöjd att vi valde Ecoskiffer Silver och den här läggningen, det blir verkligen jättesnyggt.

Det drygt 700 kvadratmeter stora villataket får en skifferläggning som påminner om tegelstensläggning. Det innebär att skifferplattorna är relativt avlånga och överlappar med varandra. Det ger det mer diskreta uttrycket som villaägarna var ute efter.

– Jag tycker det blir mycket snyggare med skiffer och så håller det mycket längre. Tegelpannor är gjutna någonstans medan skiffer ju är ett riktigt naturmaterial. Först ska det utvinnas och sen ska det huggas. Jag kan säga att det är fantastiskt duktiga killar som är här på taket och jobbar. De hugger ju allt för hand för att få de här fina kanterna så att det inte ser maskinslipat ut. Det är ett imponerande hantverk.

Nyheter om projektet

Villa i Örgryte får skiffertak med Ecoskiffer Silver

Se fler av våra projekt

Se vår senaste broschyr