Hur länge håller skiffertak med begagnad skiffer?

Hur länge håller skiffertak med begagnad skiffer?

15/02/2024

Hur länge håller skiffertak med begagnad skiffer?

Ett skiffertak håller i ungefär 100 år, om arbetet är väl utfört och rätt material används. Så hur länge håller skiffertak där vi använder begagnad skiffer? Är begagnad skiffer rätt material?

Svaret är att skiffer är ett alldeles utmärkt material för återbruk.

 

Skiffertakets livslängd med begagnad skiffer

 

När delar av skiffertak rivs köper vi den skiffer som kan återbrukas, och idag har vi ett stort lager av begagnad skiffer som vi kan använda vid både renoveringar och nyläggningar.

Det är nämligen inte skifferplattorna som ger sig efter cirka 100 år. Det är oftast spikarna eller underlagspappen. Vid rivningar eller omläggningar av skiffertak lossar vi först spikarna och bearbetar därefter skifferplattorna försiktigt så att de kan återanvändas – och i regel är 90 % av skiffern fortfarande i fullgott skick.

Ett skiffertak med begagnad skiffer kan alltså hålla i över 100 år om hantverket är rätt utfört. Här är det viktigt för oss som skifferläggare att hålla koll på skifferplattornas tjocklek. Eftersom skiffer är ett naturmaterial varierar skifferplattorna i tjocklek och för att få ett tätt skiffertak krävs att jämntjocka plattor angränsar mot varandra. Annars riskerar det att bli glipor mellan plattorna och skiffertakets livslängd påverkas. Med lång hantverkstradition och skickliga hantverkare håller skiffertaken som vi på Takskifferspecialisten lägger i minst 100 år.

 

Tak som håller länge är bra för miljön och ekonomin

 

När du väljer begagnad skiffer till ditt nya tak väljer du inte bara ett av marknadens vackraste material, du väljer samtidigt det absolut mest miljövänliga. Faktum är att nyproducerad skiffer redan är ett miljövänligt val i sig, och med återbruk blir det såklart bara ännu bättre.

Skiffer uppfattas idag som ett exklusivt material, vilket får en del fastighetsägare att anse att det blir fört dyrt att lägga om taket. Det är kortsiktigt tänkt. När vi delar kostnaden för en omläggning med skiffertakets långa livslängd så blir det absolut mer ekonomiskt försvarbart än att lägga tak i annat material.

 

Hur länge håller skiffertak? Våra håller i 100 år!

 

Vi på Takskifferspecialisten har ett stort lager av begagnad skiffer som vi kan använda vid både renoveringar och nyläggningar. Och våra skiffertak håller i minst 100 år. Vi erbjuder begagnad skiffer från såväl Sverige och Norge med olika struktur och valmöjligheter vad gäller färg och form så att du kan få det skiffertak du önskar.

Vi på Takskifferspecialisten erbjuder skiffersorter som:

  • Begagnad Grythytteskiffer
  • Begagnad Dalslandsskiffer
  • Begagnad Glavaskiffer
  • Begagnad Altaskiffer

Vill du få ett skiffertak som håller länge eller har du andra frågor om skiffer? Vi på Takskifferspecialisten har lång hantverkstradition och är bland annat medlemmar i Byggnadsvårdsföretagen.

Varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.

Kontakta oss

Fler blogginlägg

Vita blommor i förgrunden och i bakgrunden syns en röd stuga, med vita knutar och skiffertak. Är skiffer ett hållbart byggmaterial?
15/04/2024

Skiffer – ett hållbart byggmaterial?

Är skiffer ett hållbart byggmaterial? För att bygga hållbart krävs ett hållbart byggmaterial ...

Hur lägger man skiffertak? Bilden föreställer en skifferspecialist som gör nya spikhål i en skifferplatta med hjälp av en pikhammare.
21/03/2024

Hur lägger man skiffertak?

Hur lägger man skiffertak?   Att lägga ett skiffertak är ett hantverk ut i fingerspetsar...

Bild på vacker skifferfasad. Kräver en skifferfasad underhåll?
22/01/2024

Kräver en skifferfasad underhåll?

Kräver en skifferfasad underhåll?   Om du söker en fasad som kräver minimalt med underh...

Bilden föreställer ett vackert skiffertak. Vad kostar skiffertak egentligen?
18/01/2024

Hur mycket kostar skiffertak?

Hur mycket ett skiffertak kostar?   Hur mycket ett skiffertak kostar beror på flera olika ...

Se vår senaste broschyr