Skiffer – ett hållbart byggmaterial?

Skiffer – ett hållbart byggmaterial?

15/04/2024

Är skiffer ett hållbart byggmaterial?

För att bygga hållbart krävs ett hållbart byggmaterial – och ja, skiffer räknas till ett av dem! Skiffer är ett naturmaterial med lågt CO2-utsläpp och lång livslängd som kan användas för både tak och fasader. Om du dessutom väljer att återbruka begagnad skiffer, vilket är ett alldeles utmärkt alternativ, kan du minska projektets klimatpåverkan till minimala nivåer.

 

Tak- och fasadskifferns klimatpåverkan

Det var i slutet på 1700-talet som vi började bryta skiffer i Sverige. Inte minst här i Grythyttan, varifrån vår hantverkstradition kommer och där vi fortfarande har vår utgångspunkt. I dag bryter vi inte ny takskiffer i samma utsträckning i Sverige och i stället är den nytillverkade skiffern ofta spansk.

Den svenska takskiffern har givetvis lägre klimatpåverkan än den spanska skiffern eftersom den inte ska transporteras lika långt – men faktum är att även ny, spansk skiffer är ett hållbart byggmaterial.

Skiffern är obehandlad natursten helt utan kemikalier och finns med i Miljömärkning Sveriges förteckning över godkända byggmaterial. Materialet kan därmed användas i Svanenmärkta projekt, även om skiffern i sig har för låga kemikalienivåer (inga) för att ens kunna Svanenmärkas. Det är också ett tak- och fasadmaterial som kan användas i byggprojekt som vill uppnå kraven i Miljöbyggnad Guld.

 

Vad gör skiffer till ett hållbart byggmaterial?

Det är flera aspekter som gör skiffern till ett hållbart byggmaterial, inte minst att det håller länge. Ett skiffertak håller i över 100 år och efter 100 år kan vi utföra en omläggning och då återbruka cirka 90 % av skiffern till samma eller andra byggnader. Men det är inte det enda. Här listar vi fler anledningar till varför skiffer är ett av de mest hållbara byggmaterialen:

  • Ett rent naturmaterial
  • Lång livslängd – över 100 år
  • Lågt CO2-utsläpp vid tillverkning
  • Kräver minimalt med underhåll
  • Fritt från kemisk behandling
  • Utmärkt för återbruk

 

Återbruk – det mest hållbara valet!

Om du vill göra det allra bästa valet för miljön, då ska du såklart välja begagnad skiffer och återbruk. Vi på Takskifferspecialisten erbjuder ny, spansk skiffer men vi har också ett stort lager av begagnad skiffer. När du väljer begagnad skiffer som byggmaterial är det i princip bara transporten från och till bygget som har en påverkan på miljön. När taket eller fasaden väl är på plats, ja, då dröjer det över 100 år innan några hantverkare behöver besöka projektet igen.

Vi är specialister på hantverket sedan 1987. Vi hjälper gärna till med att hitta rätt skiffer till ditt nästa, hållbara byggprojekt.

Kontakta oss

Fler blogginlägg

Hur lägger man skiffertak? Bilden föreställer en skifferspecialist som gör nya spikhål i en skifferplatta med hjälp av en pikhammare.
21/03/2024

Hur lägger man skiffertak?

Hur lägger man skiffertak?   Att lägga ett skiffertak är ett hantverk ut i fingerspetsar...

Bilden föreställer ett tak med skiffer. Hur länge håller ett skiffertak med begagnad skiffer?
15/02/2024

Hur länge håller skiffertak med begagnad skiffer?

Hur länge håller skiffertak med begagnad skiffer? Ett skiffertak håller i ungefär 100 år, om a...

Bild på vacker skifferfasad. Kräver en skifferfasad underhåll?
22/01/2024

Kräver en skifferfasad underhåll?

Kräver en skifferfasad underhåll?   Om du söker en fasad som kräver minimalt med underh...

Bilden föreställer ett vackert skiffertak. Vad kostar skiffertak egentligen?
18/01/2024

Hur mycket kostar skiffertak?

Hur mycket ett skiffertak kostar?   Hur mycket ett skiffertak kostar beror på flera olika ...

Se vår senaste broschyr